Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epcinvest.be ALLE INFO OVER HET ENERGIEPRESTATIECERTIFICTAAT EN DUURZAAM WONEN
Epcinvest.be

Duurzaam en ecologisch verwarmen

Ecologische verwarming werkt via duurzame energiebronnen. Geen wonder dat dit aan populariteit wint: niet alleen is het cruciaal voor het klimaat, maar ecologisch verwarmen betekent ook economisch verwarmen. Je spaart namelijk energiekosten uit en krijgt er nog subsidies voor ook! In dit artikel ontdek je de methodes voor een ecologische verwarming.

Wil je ecologisch verwarmen? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

Hoe ecologisch verwarmen?

Energie voor zo’n duurzame verwarming kan je zowel zelf opwekken als kopen bij je energieleverancier. Met deze hernieuwbare bronnen kan je ecologisch verwarmen:

 

1. Zonne-energie

Wanneer je ervoor kiest om zelf te voorzien in je ecologische verwarming, zijn zonnepanelen een van de meest rendabele beleggingen. De zonnepanelen kan je gebruiken voor zowel elektriciteit als verwarming. Om water te warmen voor sanitaire installaties (bv. je douche) gebruik je een zonneboiler. Een variant op dit systeem, de zonneboilercombi, zorgt ook voor de centrale verwarming van je woning.

 

2. Luchtwarmte

Ook de buitenlucht kan je in ecologische verwarming omzetten. Dit gebeurt via lucht-warmtepompen. Een lucht-lucht warmtepomp zuigt de buitenlucht op, verwarmt die en geeft de warme lucht af aan de ruimtes binnen. De andere soorten lucht-warmtepompen, zoals de lucht-water warmtepomp, staan in voor zowel waterverwarming als centrale verwarming (bv. vloerverwarming). Het pompsysteem moet over voldoende capaciteit beschikken om ook in de koude wintermaanden optimaal te verwarmen.

 

3. Aardwarmte

Ook in de bodem rond je woning zit warmte (geothermische warmte). In dat geval wordt je verwarmingsinstallatie gekoppeld aan een grond-water waterpomp, die via sondes diep in de grond geplaatst wordt. Aardwarmte warmt dan het water in de buizen op. Ecologisch verwarmen met aardwarmte is zeer efficiënt. Je verbruikt namelijk weinig energie om de warmte om te zetten en de aarde levert het ganse jaar door voldoende hernieuwbare energie.

 

Welke verwarmingsmethode is de beste keuze?

Dat hangt af van jouw wensen, budget, de mogelijkheden van de locatie, … Je laat je daarom best adviseren door een vakman. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en gepast adviseren over de beste keuze voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.

 

 

ecologisch verwarmen

 

Maak je bestaande verwarmingsinstallatie duurzaam

Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar en verwarm je met mazout of aardgas? Dan kan je deze vervangen door een condensatieketel of hybride warmtepomp. Deze verbruiken veel minder energie waardoor ze veel milieuvriendelijker zijn en een positieve invloed hebben op je energiefactuur. De kost van de nieuwe ketel verdien je al na 5 jaar terug dankzij de uitgespaarde energiekosten.

Met deze systemen kan je dan wel duurzaam verwarmen, maar het is ecologischer om je oude installatie te vervangen door een warmtepomp. Dan is namelijk ook de warmtebron milieuvriendelijk. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie.