EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

Is je gasinstallatie al gekeurd ?

In Vlaanderen is het sinds 1 juni 2010 verplicht om je gasinstallatie (centrale verwarming, vermogen groter dan 20 kW) om de 2 jaar te laten keuren door een erkende onderhoudstechnicus.

 

Waarom ?

Een vuil of slecht afgestelde verwarmingsketel werkt minder efficiënt en verhoogt dus je energiefactuur. Zowel de cv-ketel als de schoorsteen moeten regelmatig schoongemaakt en nagekeken worden. Aanslag of verstopping in de schoorsteen kan immers zorgen voor een onvolledige verbranding en bijgevolg CO-intoxicatie.

 

Door wie ?

Een gasinstallatie mag enkel gekeurd worden door een erkende onderhoudstechnicus. Dit kan een installateur zijn indien deze de erkenning heeft gekregen door LNE (Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid). Er zijn in Vlaanderen ongeveer 5000 erkende onderhoudstechnici. Een lijst kan je vinden door hier te klikken (lijst opgesteld door LNE). Vraag je installateur naar een keuringsattest, aangezien je dit moet kunnen voorleggen bij een eventuele controle!

Een gasinstallatie keuring kost tussen de 70 en de 150 euro incl. BTW. Prijzen variëren sterk dus je doet er best aan om enkele technici op te bellen met de vraag naar een offerte.Vergeet niet om je factuur te vragen en bij te houden aangezien je het factuurbedrag incl. BTW voor 40% mag aftrekken van je belastbaar inkomen!

 

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel kost een gasinstallatie keuring ?

Tussen 70 en 150 euro incl. BTW.

2. Is de kostprijs van een gasinstallatie keuring fiscaal aftrekbaar ?

Ja.

3. Moet een gas doorstromer (voor warm water) ook gekeurd worden ?

Nee.

4. Hoe vak moet een gasinstallatie gekeurd worden ?

Om de 2 jaar.

5. Moet ik mn installatie laten keuren wanneer ik binnenkort een nieuwe gasketel laat installeren ?

Indien je een bewijs kan voorleggen (bv. een bestelbon) dat je binnen afzienbare tijd een nieuwe ketel laat plaatsen, zal de eventuele controleur het met enige goede wil door de vingers zien dat je huidige installatie niet gekeurd is.

6. Worden er controles uitgevoerd ?

De verantwoordelijkheid voor controles ligt bij de gemeentes, dus de mogelijkheid tot controles varieert per gebied. Meestal zal een controle pas plaatsvinden na een mogelijke klacht van de buren over geurhinder van een slecht werkende gasinstallatie.