Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epcinvest.be ALLE INFO OVER HET ENERGIEPRESTATIECERTIFICTAAT EN DUURZAAM WONEN
Epcinvest.be

Schoorsteen vegen

Jouw schoorsteen op regelmatige basis laten vegen is sterk aangeraden om de goede en veilige werking ervan te garanderen. Maar is het schoorsteen vegen verplicht en hoeveel betaal je voor een schoorsteenveger? In dit artikel kom je het te weten.

Op zoek naar een schoorsteenveger? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

schoorsteen onderhoud Belang schoorsteenreiniging

Ook al ben je niet verplicht, je hebt er alle baat bij om jouw schoorsteen regelmatig te laten reinigen. De schoorsteen kuisen verkleint aanzienlijk het risico op een schoorsteenbrand en CO-vergiftiging.

Een schoorsteenreiniging is ook financieel interessant. Een schoongemaakte schouw stookt efficiënter. Het lager energieverbruik dat daaruit voorkomt is niet alleen voordelig voor de epc score van de woning en jouw portemonnee, ook het milieu heeft er alle baat bij.

 

 

 

(Hoe vaak) is schoorsteen vegen verplicht?

In bepaalde gevallen ben je bij wet verplicht om jouw schouw te laten kuisen. Zo niet, kan het nog altijd door jouw verzekeringsmaatschappij of verhuurder (indien van toepassing) aan jou opgelegd worden.

1. Dit zegt de wet

Of je al dan niet bij wet verplicht bent om jouw schoorsteen te laten vegen is afhankelijk van het soort stooktoestel dat je bezit.

 

A. Schoorsteen i.c.m. een centraal stooktoestel

Is jouw schoorsteen aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie op stookolie of vaste brandstof? Dan ben je verplicht om de gehele installatie, dus ook de schoorsteen, jaarlijks te laten reinigen. Gaat het om een centrale verwarmingsinstallatie op gas, dan is een reiniging om de 2 jaar verplicht.

Let op, want zo’n verplichte reiniging moet uitgevoerd worden door een technicus, erkend door de Vlaamse overheid. Zo’n erkende technicus is ook de enige persoon die een geldig attest kan uitschrijven dat als bewijs dient van de reiniging.

 

B. Individueel stooktoestel

Een reiniging van de schoorsteen is niet verplicht in geval van een individueel stooktoestel dat niet is aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om een open haar, oliehaard, gashaard, … Uitgebreide info over alles wat te maken heeft met het schoorsteenvegen (wetgeving, prijzen, werkwijze, …) vind je op https://www.schoorsteenveger-info.be/schoorsteen-vegen.

2. Dit zegt de verzekering

Je brandverzekeringspolis kan jou opleggen om jouw schoorsteen (ook van het individuele stooktoestel) op regelmatige basis te onderhouden. Meestal wordt in de brandverzekeringspolis opgenomen dat je jouw schoorsteen dient te onderhouden als een goede huisvader, zonder daarbij een verplichte regelmaat van onderhoud te vermelden.

De verzekering gaat ervan uit dat je met een regelmatige schoorsteenreiniging het risico op een defect van de schoorsteen, schoorsteenbrand, … vermindert. Als je dan bijvoorbeeld toch door een schoorsteenbrand getroffen wordt en je kan via een geldig attest bewijzen dat de schoorsteen regelmatig gekuist wordt, is de kans groter dat de verzekering tussenkomt in de kosten.

3. Dit zegt de huisbaas

Wanneer je een woning huurt, bestaat de kans dat het huurcontract jou verplicht om met een bepaalde regelmaat de schoorsteen te onderhouden. Controleer dus goed het huurcontract en jouw eigen polis. Steeds vaker is het de huurder die instaat voor het regelen en betalen van het schoorsteenonderhoud.

 

 

Schoorsteenveger prijs

De kostprijs van een schoorsteenreiniging is vooral afhankelijk van het aantal rookkanalen dat gekuist moet worden en de mate van vervuiling.

– Reiniging van 1 rookkanaal: €60 à €100 (Bij meerdere rookkanalen is de prijs lager.)
– Verplichte jaarlijkse reiniging centrale verwarmingsinstallatie: €100 à €150
– Interne controle van jouw schouw met een camera: €95

TIP: Er geldt een verlaagd btw tarief op de schoorsteenreiniging van woningen ouder dan 10 jaar. Je betaalt dan 6% btw in plaats van 21%.

Sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan. Door zo een contract aan te gaan wordt je er automatisch aan herinnerd wanneer het weer tijd is voor een schoorsteenreiniging. Zo ben je niet alleen verzekerd van een regelmatige, maar ook correcte schoonmaak van de schoorsteen. Onderhoudscontracten zijn ook financieel voordeliger dan individuele reinigingen. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

schoorsteenveger