EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

EPC nieuwbouw

Het EnergiePrestatieCertificaat voor woningen kan opgedeeld worden in 2 categoriën: EPCs voor (nieuw-)bouw en EPCs voor bestaande woningen. Wat het EnergiePrestatieCertificaat voor bestaande woningen is, wordt uitgelegd in het artikel Wat is een EPC. In het onderstaande artikel gaan we dieper in op het EPC (nieuw-)bouw.

 

Wat is een EnergiePrestatieCertificaat (nieuw-)bouw

Voor woningen die grondig verbouwd worden, en voor nieuwbouw woningen, dient een EPB verslag opgemaakt te worden door een EPB-verslaggever.

De EPB-verslaggever berekent het E-peil en K-peil op basis van de plannen van de architect. Het E-peil en het K-peil geven respectievelijk aan hoeveel energie de woning verbruikt en hoe goed de woning geïsoleerd is. Het E-peil heeft geen dimensie, het is gewoon een getal.

Op basis van dit E-peil berekent de EPB-software automatisch een EPC score (uitgedrukt in kWh/m2/jaar) die wordt weergegeven op een zogenaamd energieprestatiecertificaat bouw. Dit energieprestatiecertificaat bouw moet je steeds ontvangen van je EPB-verslaggever na de beëindiging van de bouwfase. Lees hier over het epc.

Een EPC bouw ziet er iets anders uit dan een EPC voor bestaande woningen. Hieronder kan je respectievelijk een voorbeeld zien van een EPC bouw en een EPC voor bestaande woningen.

Wie mag een EPC (nieuw-)bouw opmaken?

Het EPB-verslag (waar het EPC bouw uit voortkomt) wordt opgemaakt door een EPB-verslaggever. Een EPB-verslaggever is van opleiding een ingenieur of architect die erkend is door het Vlaams Energieagentschap als EPB-verslaggever. Soms is 1 firma of persoon én architect én epb-verslaggever voor een project. Lees er hier meer over.

 

Hoe lang is het energieprestatiecertificaat bouw geldig ?

10 jaar, net zoals een gewoon EPC.

 

Wanneer moet je het EPC bouw ontvangen ?

Ten laatste 6 maanden na de ingebruikname van het gebouw of het bouwdeel moet het EPC bouw worden overgemaakt aan de bouwheer.

 

Waarvoor heb je het EPC bouw nodig ?

Wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen dien je het EPC te kunnen voorleggen. Een verhuur zonder EPC kan de verhuurder een boete opleveren van het Vlaams Energieagentschap. Een woning voor verkoop adverteren zonder EPC attest kan eveneens een boete opleveren. Een verkoopsakte kan trouwens niet verleden worden voor de notaris zonder dat het EPC opgemaak is. Indien er na de aflevering van het EPC bouw energieverbeterende renovaties zijn gebeurd (bijv. extra dakisolatie, nieuwe verwarmingsketel, ) kan je er goed aan doen om toch een nieuw energieprestatiecertificaat (voor bestaande woningen) te laten opmaken door een EPC deskundige (energiedeskundige type A). De betere EPC score zal je woning immers een hogere waarde geven.