Wat is een goede EPC-waarde?
Ik krijg dikwijls de vraag of een EPC waarde van bijvoorbeeld 230 of 350 goed of slecht is. Het is een vraag die niet te beantwoorden valt zonder met enkele randvoorwaarden rekening te houden. In dit artikel leg ik op een eenvoudige manier uit wat een goede EPC score is en waar die juist vanaf hangt.
We zullen o.a. vaststellen dat de EPC score sterk afhankelijk is van het bouwjaar, het type bebouwing (appartement, vrijstaande woning, ) en het type verwarming.
Een EPC-keuring aanvragen bij een erkend energiedeskundige? Ontvang vrijblijvend offertes.
Wat zegt de EPC waarde ?
Vooraleer we dieper ingaan op de vraag, gaan we na wat het kengetal (of epc waarde/epc score) juist is. Het kengetal drukt uit hoeveel energie een woning verbruikt per vierkante meter per jaar. Voor de techneuten onder ons, dit wordt uitgedrukt in de eenheden kWh/m2/jaar.
Hoe lager het energieverbruik is, hoe lager de EPC waarde zal zijn, dus hoe beter het resultaat van het EnergiePrestatieCertificaat is.
Voor de berekening van dit energieverbruik wordt enkel rekening gehouden met twee energieverbruikers: de verwarmingsinstallatie en de warmwaterinstallatie. Huishoudelijke toestellen en dergelijke worden niet meegerekend qua energieconsumptie. Energieproductie wordt in ook in rekening gebracht, met name van zonnepanelen en een zonneboiler.
Hoewel de schaal op een EPC certificaat tot 700 loopt, is er geen écht einde aan de schaal. Stel dat er gaten in je dak zitten dan zou je bij wijze van spreken gemakkelijk voorbij de 700 gaan. Het theoretische einde zou dus liggen bij het kengetal dat je uitkomt wanneer je huis geen muren, vloer noch dak zou hebben.
Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft. Een kengetal van 180 of lager kan je anno 2015 dus als goed beschouwen.
Dit is echter misleidend. Om een goede beoordeling te kunnen geven over een EPC waarde van een woning moet je immers met de volgende zaken rekening houden:
- Gaat het om een open bebouwing, halfopen bebouwing, een rijhuis of een appartement?
- Wat is het bouwjaar van de woning?
- Is de verwarming elektrisch, op gas of op stookolie?
Die drie zaken bekijken in meer detail in onderstaande paragrafen.
1. Open bebouwing of appartement ?
Een appartement heeft meestal slechts een voor- en achtergevel als verliesoppervlakken. Dit wil zeggen dat er enkel energie verloren gaat via deze gevels en dit heeft een positieve weerslag op de EPC waarde.
Het is dus goed mogelijk dat een appartement uit de jaren 60, zonder muurisolatie, met niet-geïsoleerde aluminium ramen en enkel glas, lager scoort dan 180. 180 beschouwden we hiervoor als goed, toch? Uiteraard zal de energierekening in zulk een appartement niet super hoog liggen maar met enkele energiebesparende renovaties kan die energierekening nog een serieus pak verminderd worden!
350 zou voor een appartement uit de jaren 60, met enkel de voor- en achtergevel als verliesoppervlak, dus een verschrikkelijke score zijn!
Een open bebouwing uit de jaren 60 echter, met karakteristieken zoals het appartement hierboven beschreven (enkel glas, aluminium ramen, geen isolatie), zou vlotjes een EPC waarde van 600 halen. Voor zulk een woning zou je energierekening dus de pan uit swingen. Ontdek hier hoe je het epc van jouw woning kan verbeteren.
2. Het bouwjaar
Het bouwjaar is uiteraard van groot belang op de EPC waarde. Isolatie eisen waren onbestaande in de jaren 60 maar waren reeds in voege in het huidige millenium. 350 voor een open bebouwing (niet-elektrische verwarmd) gebouwd in 2000 is dus zowiezo een slechte score.
3. Elektrische verwarming
Hoewel elektrisch verwarmen met nachtaccumulatie financieel voordelig kan zijn in goed geïsoleerde appartementen, wordt het enorm afgestraft in de EPC waarde.
Dit komt omdat het energieverbruik weergegeven in de EPC waarde omgerekend is naar het zogenaamde primaire energieverbruik. Voor het berekenen van het primair energieverbruik van je elektrische verwarming, volgen de EPC berekeningen de elektriciteit van aan je elektrische radiator, door de leidingen, tot aan de elektriciteitscentrale, en daar wordt ook nog eens het rendement van de centrale in rekening gebracht. Je kan je afvragen waarom de EPC berekening dit niet doet voor stookolie. Dat moet toch ook tot aan je deur gebracht worden met een vrachtwagen?
Het hoeft niet gezegd welke rampzalige gevolgen dit heeft op de EPC waarde. Een goed geïsoleerd appartement met elektrische verwarming zal dus gemakkelijk 300 scoren (lijkt niet schitterend voor een goed geïsoleerd appartement) hoewel je energiefactuur goed kan meevallen.
TIP: Op zoek naar een energiedeskundige voor het opmaken van jouw EPC-certificaat? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.
Conclusie
Met het voorgaande hebben we een beeld geschetst van welke zaken meespelen in het beoordelen van een EPC waarde. Bij wijze van conclusie geven we hieronder een (simplistische) onderverdeling tussen een goede en een slechte score. We gaan zéér kort door de bocht maar het geeft zeker een indicatie.
(Half)open bebouwingen
- Bouwjaar tot en met 2000 Niet-elektrisch verwarmd: een score tot 400 valt als goed te catalogeren.
- Bouwjaar 2001 heden Niet-elektrisch verwarmd: een score tot 250 valt als goed te catalogeren.
Appartementen
- Bouwjaar tot en met 2000 Niet-elektrisch verwarmd: een score tot 150 valt als goed te catalogeren.
- Bouwjaar 2001 heden Niet-elektrisch verwarmd: een score tot 120 valt als goed te catalogeren.
- Bouwjaar tot en met 2000 Elektrisch verwarmd: bij elektrische verwarming is het aan te raden om je appartement zéér goed te isoleren. Vele woningen van voor 2000 zijn slecht geïsoleerd waardoor elektrische verwarming in zulk een woning af te raden valt.
- Bouwjaar 2001 heden Elektrisch verwarmd: een score tot 350 valt als goed te catalogeren.
Verschil E-peil en EPC-waarde
4 september 2010 · door EPCinvest.be · in EPB, EPC
Woningeigenaars zijn dikwijls verbaasd over de EPC waarde van hun huis omdat ze denken dat het EPC getal hetzelfde is dan het E-peil.
Het E-peil is:
- een maat voor de energieprestatie van een woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is.
- een dimensieloos getal.
- wordt berekend bij het ontwerpen van een nieuwbouw woning.
- de e-peil eis anno 2011 ligt op E80, voor 2012 op E70, en voor 2014 op E60 (voor bestemming wonen).
De EPC waarde is:
- een score die uitdrukt hoeveel energie je woning verbruikt per vierkante meter per jaar.
- de dimensie van de EPC waarde is kWh/m2/jaar.
- een EPC wordt berekend voor bestaande woningen.
- er is geen minimum eis opgelegd voor EPC-waardes van woningen.