EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

Kosten en invloed van elektrische verwarming op EPC

Elektrische verwarming wordt enorm afgestraft in het EPC certificaat, maar wil dit ook zeggen dat elektrisch verwarmen een hoge energiefactuur oplevert?

In dit artikel gaan we aan de hand van 2 gevallen na wat de kost is van elektrisch verwarmen.

 

Elektrische verwarming: een casestudie

In dit artikel zullen we kijken naar het energieverbruik van 2 identieke appartementen verwarmd door middel van elektriciteit. De appartementen zijn recent gebouwd (2007) en voorzien van hoogrendementsbeglazing, 5cm PUR muurisolatie en rondom begrensd door andere appartementen. Enkel de voor- en achtergevel zijn verliesoppervlakten.

Kenmerken:

Twee slaapkamers
Oppervlakte: 75 m2
Bouwjaar: 2007
EPC waarde: 167

In beide appartementen wordt de woonkamer verwarmd met elektrische verwarming met nachtaccumulatie (verwarming die s nachts oplaadt aan nachttarief en de warmte overdag afgeeft) en de slaapkamers/badkamer worden verwarmd met elektrische vuurtjes. De EPC score van beide appartementen bedraagt 167.

 

Appartement 1

In appartement 1 woont een gezin van 2 personen waar altijd iemand thuis is waardoor ook de verwarming continu aanstaat. Zij hebben een contract bij Electrabel en vertrouwden me toe dat hun maandelijkse elektriciteitsafrekening op plus minus 80€/maand komt (uitgemiddeld over het hele jaar). In dit bedrag zit naast verwarming ook het overige elektriciteitsverbruik (verlichting, koken, ).

 

Appartement 2

In appartement 2 woont een gezin van 2 personen waarbij alle gezinsleden overdag buitenshuis zijn. Zij hebben een contract bij Nuon, maar vertelden me dat ze zeer kwistig met energie omspringen (ramen openzetten terwijl de verwarming aanstaat, de verwarming vergeten uitzetten bij het vertrek). Ook zij komen op een maandelijkse kost van ongeveer 80€/maand.

Voor goed geïsoleerde woningen met weinig verliesoppervlakken, kan elektrische verwarming dus best betaalbaar zijn.

 

De invloed van elektrische verwarming op het EPC

Als elektrisch verwarmen best betaalbaar kan zijn, waarom levert het dan enorm hoge EPC scores op? De overheid heeft ervoor gezorgd dat elektrisch verwarmen zwaar wordt afgestraft in de EPC score. Best kan je kiezen voor een nieuwe verwarmingsketel.

 

Primair energieverbruik

Dit komt omdat het EPC attest geen rekening houdt met het verbruik ter hoogte van de verwarming maar wel met het zogenaamde primaire energieverbruik. Dit wil zeggen dat ook de transmissieverliezen in rekening worden gebracht, van in de elektriciteitscentrale, helemaal tot bij jou thuis. Bij de elektriciteitscentrale zelf wordt dan ook nog eens het rendement van de centrale in rekening gebracht. Daardoor scoort het EPC attest van een woning met elektrische verwarming veel slechter dan het EPC attest van een gelijkaardige woning verwarmd met bijvoorbeeld gas of stookolie

 

Geen onderscheid tussen verschillende types elektrische verwarming

Verder wordt er in het EPC geen onderscheid gemaakt tussen verschillende types elektrische verwarming, noch met eventuele accumulatie op nachttarief.

De slechte EPC score voor woningen die verwarmd worden met elektriciteit hoeft zich niet noodzakelijk te vertalen in een hoge energiefactuur. Lees dit artikel (klik) om een kleine kosten-castestudie te lezen van 2 appartementen die verwarmd worden op elektriciteit.