EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

EPC verbeteren door nieuwe verwarmingsketel

De afgelopen jaren zijn heel wat oude verwarmingsketels in Vlaanderen vervangen als gevolg van de 40% belastingsvermindering die gegeven werd door de federale regering. Ondertussen is deze steunmaatregel afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat het installeren van een nieuwe ketel geen goede investering meer kan zijn. In dit artikel gaan we na wat de invloed is van een nieuwe gasketel op het EPC score.

 

Simulatiewoningen

Voor de simulaties gaan we uit van de voorbeeldwoningen uit dit artikel.

  1. Gesloten appartement initiële energiescore: 175
  2. Appartement met plat dak initiële energiescore: 452
  3. Open woning initiële energiescore: 536

Gas condensatieketel

Voor de simulatie met de EPC software vervangen we de atmosferische gasketel met bouwjaar 1990 in de woningen door een gas combi (verwarming en warm water in 1 toestel) condensatieketel met bouwjaar 2015.

De simulaties geven ons de volgende resultaten:

  • Gesloten appartement: de EPC score daalt van 175 naar 139: het energieverbruik daalt met 21%
  • Appartement met plat dak: de EPC score daalt van 452 naar 350: het energieverbruik daalt met 22,5%.
  • Open woning: de EPC score daalt van 536 naar 413: het energieverbruik daalt met 23%.

 

Conclusie

Het vervangen van een atmosferische gasketel van 1990 door een gas condensatieketel van 2015 geeft een EPC score verbetering van ongeveer 20%. Zeker bij woningen met een zeer hoge score geeft dit absoluut gezien een grote daling van het EPC getal (een daling met 123 kWh/m2/jaar voor de open woning). Het plaatsen van een nieuwe ketel is dus zeker en vast het overwegen waard. Je bespaart niet alleen op je energiefactuur, je helpt er ook het milieu een handje mee.

Wat is een micro wkk of HRe ketel

Een HRe ketel is eigenlijk een gewone HR ketel waarbij de warmte in de ketel gebruikt wordt om een stirling motor aan te drijven. Die motor wordt gekoppeld aan een dynamo waardoor elektriciteit opgewekt wordt. Die elektriciteit kan je zelf verbruiken, en het overschot aan elektriciteit wordt teruggegeven aan het net, zoals bij zonnepanelen. De restwarmte van de verbranding wordt dan gebruikt om je woning of je water te verwarmen. Benieuwd hoe je het epc van jouw woning kan verbeteren via zonnepanelen? Lees er hier meer over.