EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

EPC verbeteren door zonnepanelen

In onze reeks over EPC verbeteringen gaan we na wat de invloed is van specifieke renovaties is op de EPC waarde. In dit artikel onderzoeken we de invloed van zonnepanelen op de EPC score.

 

Hoe kunnen zonnepanelen de epc-score verbeteren?

We gaan voor de simulatie uit van onze voorbeeldwoningen 2 en 3 uit dit artikel: een appartement met plat dak en een open bebouwing. Ze hebben respectievelijk een initiële EPC score van 452 en 536.

We zullen vaststellen dat de zonnepanelen procentueel de grootste positieve invloed hebben op de EPC score indien de woning vooraf reeds een goede EPC score had. We constateren ook hoe kleiner de bewoonbare vloeroppervlakte is, hoe groter de invloed van PV panelen zal zijn. Verder stellen we vast dat kristallijne panelen een dubbel zo grote invloed hebben dan amorfe panelen.

Zonnepanelen plaatsen is dus een goed idee. Je kan er de epc-waarde van je woning mee verhogen, het is voordelig voor het milieu én met zonnepanelen kan je ook heel wat besparen op je energiefactuur. Uitgebreide info over alles wat te maken heeft met zonnepanelen (soorten, werking, prijs, premies en subsidies, …) lees je op http://www.zonnepanelenonline.be/.

 

Appartement met zonnepanelen

We plaatsen op het platte dak 20 m2 en 40 m2 zonnepanelen, altijd zuid gericht. We simuleren zowel amorfe als kristallijne panelen.

De resultaten:

Vierkante meter zonnepanelenEPC-score zonder zonnepanelenEPC-score amorfe zonnepanelenEPC-score kristallijn zonnepanelen
20452425398
40452398343

 

 

Open bebouwing met zonnepanelen

We maken dezelfde simulaties voor de open woning:

Vierkante meter zonnepanelenEPC-score zonder zonnepanelenEPC-score met amorfe zonnepanelenEPC-score met kristallijn zonnepanelen
20536523509
40536509482

 

 

Vaststellingen & Conclusie

De daling van het aantal EPC punten is evenredig met de stijging van het aan m2 zonnepanelen, wat uiteraard logisch is. Verder zien we dat kristallijne panelen dubbel zoveel positieve invloed op het EPC hebben dan amorfe panelen. Lees hier meer over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Hoe beter de EPC score van je woning is voor de plaatsing van zonnepanelen, en hoe kleiner de bewoonbare oppervlakte van je woning, hoe meer positieve invloed zonnepanelen hebben op de EPC waarde van je woning. Met andere woorden, het heeft geen zin om de EPC score van een grote villa met slechte EPC waarde te proberen verbeteren door het plaatsen van zonnepanelen. Je kan beter eerst focussen op isolatie, verwarmingstoestellen, enz.

Kristallijne zonnepanelen hebben dubbel zoveel invloed op de EPC score dan amorfe panelen. Kristallijne panelen zijn uiteraard ook duurder. Dit nadeel moet afgewogen worden tegenover het voordeel van de betere EPC score.

Zonnepanelen zijn de laatste jaren een pak goedkoper geworden. Om zeker te zijn van de beste prijs voor jouw installatie is het belangrijk om offertes te vergelijken. Ontdek hier andere manieren om het epc van jouw woning te verbeteren.