Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epcinvest.be ALLE INFO OVER HET ENERGIEPRESTATIECERTIFICTAAT EN DUURZAAM WONEN
Epcinvest.be

EPC deskundige

Een EPC deskundige is de enige persoon die het broodnodige EPC attest voor jouw woning kan opmaken. Maar, door de hoge vraag naar deskundigen, kent de markt tegenwoordig een oversaturatie. Hoe gaan EPC deskundigen te werk? Hoe herken je de beste in hun vak? En waarop moet je letten wanneer je deskundigen gaat vergelijken? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Werkwijze EPC deskundige
Kostprijs EPC deskundige
Tips om deskundigen te vergelijken
Werking van de offertedienst

 

Wat is een EPC deskundige?

Een EPC deskundige heeft een erkende opleiding tot energiedeskundige type A gevolgd. Hierdoor is hij de enige die bij machte is om het EPC-certificaat uit te reiken. Dit bij de verkoop en de verhuur van zowel residentiële als niet-residentiële woningen zoals neergeschreven in de meest recente wetgeving.

 

epc deskundige

 

Werkwijze EPC deskundige

Een EPC deskundige gaat als volgt te werk:

 

1) Inspectie

De deskundige komt bij je langs om jouw woning te inspecteren. Hij bekijkt het dak, de muren, de vloeren, de ramen,… en de aanwezige isolatie, verwarmings- en ventilatiesystemen en het systeem dat je voorziet van sanitair warm water.

 

2) Opmeten

Na de inspectie volgen de opmetingen. Dit gebeurt niet altijd even uitgebreid aangezien je als verkoper/verhuurder bepaalde documenten moet kunnen voorleggen. Die vertellen al veel over de huidige energieprestaties (zie kaderstuk).

 

3) Softwareanalyse

Nadien worden alle gegevens verwerkt via een speciaal softwarepakket van het Vlaams Energieagentschap. Deze software is geaccrediteerd en wordt alleen door erkende deskundigen gebruikt.

 

4) Overhandiging certificaat

Heeft de software het EPC certificaat opgemaakt? Dan ondertekent de deskundige het document. Op deze wijze maakt hij het attest officieel. Je ontvangt jouw EPC certificaat normaal gezien binnen de week per post.

 

TIP: wees voorbereid op het bezoek van de deskundige

De deskundige zal je op voorhand vragen om enkele documenten klaar te leggen die hem helpen bij het opstellen van het EPC attest. Hoe meer documenten je kunt aanreiken, hoe gemakkelijker je het maakt voor de deskundige. Hieronder behoren bijvoorbeeld het bouwplan van de woning, originele facturen en werfverslagen, subsidieaanvragen, technische documentatie, … Deze documenten moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Jouw deskundige zal je hierover inlichten.

 

 

Kostprijs EPC deskundige

De prijs voor een EPC deskundige en het bijbehorende certificaat hangt voornamelijk af van het woningtype:

Type woningKostprijs epc attest (excl. btw)
Studio
± €90 à €120
Appartement
± €100 à €140
Rijwoning± €120 à €160
Half-open woning
± €140 à €180
Open bebouwing± €150 à €200

Let op: deze richtprijzen zijn exclusief btw en uitvoering. Dat wil zeggen dat de prijs nog sterk kan veranderen naargelang de woning, de regio en de EPC deskundige. Gemiddeld schommelt de prijs voor een EPC-keuring en attest rond de € 300 (incl. btw & uitvoering). Wees voorzichtig bij iemand die zijn diensten aanbiedt aan dumpingprijzen.

TIP: Wil je graag een EPC-keuring aanvragen? Dan doe je er goed aan om verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken. Maak gebruik van onze gratis offertedienst.

 

epc deskundigen

 

TIPS om EPC deskundigen te vergelijken

Waarop moet je letten in jouw zoektocht naar de ideale EPC deskundige?

 

TIP 1: kies een erkend deskundige

Kies enkel maar voor een erkend deskundige die de opleiding tot energiedeskundige type A gevolgd heeft. Dit is erg belangrijk. Is dit niet het geval? Dan beschikt deze persoon niet over het geschikte softwareprogramma, maar is het certificaat daarnaast gewoon ongeldig. Dit kan je een stevige boete opleveren.

 

TIP 2: houd rekening met de deadline

Je moet een EPC-certificaat in principe voor de verkoop of verhuur van de woning laten opmaken zodat deze bij de verkoopakte of het huurcontract kan worden bijgevoegd. Is dit niet het geval? Dan kan de notaris dit melden aan de overheid en riskeer je een boete tussen de € 500 à € 5000.

Maak dus op voorhand goede afspraken met de deskundige over de gewenste deadline van het attest. Zo ben je zeker dat alles naar wens verloopt binnen het vooropgestelde tijdsbestek. Er is erg veel vraag naar EPC-attesten, dus houd er rekening mee dat het praktisch soms niet haalbaar is om alles binnen de week te regelen.

 

TIP 3: houd de richtprijs in gedachten

Onthoud hierbij vooral dat je EPC-keuringen die aangeboden worden aan dumpingprijzen met argusogen moet bekijken. Te lage prijzen kunnen wijzen op werk dat kwalitatief te wensen overlaat. EPC-attesten moeten een correcte weergave zijn van de situatie, want er kunnen controles uitgevoerd worden. Gaat de firma niet precies genoeg te werk tijdens de opmetingen? Dan gaat dit ten koste van de juistheid van het certificaat.

 

Werking: van offerteaanvraag naar uitvoering

Epcinvest.be biedt je een gratis offerteservice aan waarbij je 24/24 een aanvraag kunt indienen. Hoe gaat het precies in z’n werk?

 

STAP 1: vul het offerteformulier in

Vul zo correct mogelijk het offerteformulier in. Vergeet daarbij niet de gewenste uitvoeringsdatum te beschrijven. Houd rekening met de grootte van de woning, of je recent energiezuinige investeringen hebt gedaan, enz… Wij sturen jouw aanvraag naar EPC deskundigen uit jouw buurt.

 

STAP 2: ontvang offertes

Je ontvangt binnen enkele dagen na aanvraag offertes op maat van jouw project. Sommigen zullen telefonisch contact met je opnemen om de aanvraag nog eens door te nemen en om de specifieke wensen te overlopen.

 

STAP 3: vergelijk en beslis

Indien je moet beslissen tussen verschillende offertes, neem dan uitgebreid de tijd om ze met elkaar te vergelijken. Kijk na of het geschatte bedrag inclusief of exclusief btw is, of de prijs nog onderhevig is aan allerhande factoren, of de geschatte uitvoeringsdatum overeenkomt met wat jij in gedachten hebt,… Op basis van deze vergelijking kun je een weloverwogen keuze maken.

 

STAP 4: bezoek van de EPC deskundige

De ideale EPC deskundige gevonden? Verwacht je dan binnenkort aan een bezoek. Informeer desnoods nog eens naar de documenten die je aan de deskundige moet kunnen voorleggen. Het duurt soms nog even alvorens je alle nodige papieren hebt verzameld.

Overtuigd? Start jouw offerteaanvraag via epcinvest.be hier:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Wil je een EPC keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen / keurders