EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

Elektriciteitskeuring

De keuring van de huishoudelijke elektrische installatie heeft tot doel de veiligheid van de bewoners te garanderen en het risico op brand door een slecht werkende elektrische installatie tot een minimum te herleiden. De erkende controleur zal een verslag afleveren met opmerkingen.

 

Is een elektriciteitskeuring verplicht ?

Een keuring van de elektriciteitsinstallatie is verplicht in de volgende gevallen:

1. Bij de indienststelling van:
• een nieuwe installatie
• een uitbreiding en/of wijziging van de installatie
• een tijdelijke installatie (o.a. werfkasten)

2. Bij een verzwaring van de aansluiting
3. Om de 25 jaar
4. Bij verkoop van een woning met een elektrische installatie gekeurd vòòr 1 oktober 1981.

 

Wie mag de elektrische keuring uitvoeren ?

Een elektriciteitskeuring mag enkel uitgevoerd worden door erkende controleorganismen. Voor huishoudelijke elektrische keuringen zijn er slechts 28 erkende controleorganismen in België: ACA, ACEG, ACMV, AIB-Vinçotte Belgium, AGRETIS, APAVE Belgium, Apragaz, ASC, A.T.K., Belgakeur, Belgateq, Belor, BTI, B.T.V., Bureau Veritas, Certinergie Contrôle, C.I.B., Electro-Test, Greenfish Energy, KEA, KEURteam, KEURTech, O.C.B., SGS Statutory Services Belgium, SOCOBEL, TÜV SÜD Benelux, Van Hemelen J., VINCOTTE CERTIGO.

Veel EPC deskundigen bieden een elektrische keuring aan tesamen met een EPC (energieprestatiecertificaat) en geven de elektriciteitskeuring in onderaanneming aan één van de bovenstaande organisaties.

Prijs elektrische keuring

Afhankelijk van de grootte van je woning kost een keuring tussen 110 en 140 euro incl. BTW indien je rechtstreeks bij de erkende controleorganismen bestelt.

De meeste EPC deskundigen bieden deze keuring aan voor 120 tot 150 euro incl. BTW. Het voordeel is dat je maar één aanspreekpunt hebt voor zowel je EPC als de elektriciteitskeuring. Indien je echter al een EPC hebt, kan je de elektrische keuring beter rechtstreeks bij het controleorganisme bestellen.

Elektrische keuring verplicht
In sommige gevallen is een elektrische keuring geen overbodige luxe

Procedure elektriciteitskeuring

Wanneer je de keuring besteld hebt komt er een keurder ter plaatse die alle wettelijk vastgelegde zaken controleert en zn bevindingen noteert in een elektriciteitsattest. Een dergelijke keuring duurt maximum een uur. Na de elektriciteitskeuring ontvangt de klant een gelijkvormigheidsattest (ook wel elektriciteitsattest of conformiteitsattest genoemd) waarmee verdere acties kunnen genomen worden (aansluiten op elektriciteitsnet, verlijden notariële akte, aanvragen groenestroomcertificaten, etc.).

Als de elektriciteitsinstallatie wordt afgekeurd dient men de gebreken te laten oplossen binnen een termijn van 12 tot 18 maanden. Nadat de gebreken zijn weggewerkt dient de installatie opnieuw gekeurd te worden. Dit dient niet noodzakelijk te gebeuren door hetzelfde keuringsorganisme maar soms kan het omwille van praktische overwegingen de beste optie zijn.

 

Welke informatie dient aanwezig te zijn bij de keuring ?

Bij een elektriciteitskeuring dient u best de volgende documenten klaar te leggen:

  • het ééndraadschema en situatieschets indien je hierover beschikt. Voor een volledig positief attest is dit gewenst.
  • het EAN-nummer (dit EAN-nummer vindt u op uw elektriciteitsfacturen of op de meterkast).