EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

Schakelbare contactdozen: besparen op energiefactuur

Je weet het misschien niet, maar de meeste toestellen verbruiken ook energie wanneer we ze niet actief gebruiken. De gemiddelde televisie bijvoorbeeld verbruikt 140 kWh per jaar* gewoon door hem in het stopcontact te laten zitten. Dat komt neer op 31 euro per jaar!**

Dit verloren verbruik wordt sluipverbruik of standby verbruik genoemd. Het sluipverbruik kan nochtans eenvoudig vermeden worden door het toestel uit het stopcontact te trekken bij niet-gebruik of door een schakelbare contactdoos tussen de stekker en het stopcontact te plaatsen.

In dit artikel gaan we na wat de terugverdientijd is voor de aankoop van schakelbare contactdozen voor de meest voorkomende toestellen in onze woning.

 

Hoeveel kost sluipverbruik

In de onderstaande tabel* vind je een lijst van toestellen die bijna iedereen in huis heeft, met hun sluipverbruik en de kost van dit sluipverbruik per jaar.

TOESTEL – SLUIPVERBRUIK [WATT] – €/JAAR
Telenet Digicorder –  24 – 48
Flatscreen TV- 9 à 23 -17 à 47
Microgolfoven- 8 à 14- 15 à 27
Stereo- 5 à 15 -9 à 29
Desktop computer -18 à 55 -57 à 106
Wasmachine- 7 à 15- 13 à 29
GSM lader- 1 à 5 -2 à 10
We zien dat bovenstaande toestellen een sluipverbruik kost opleveren van 161 à 296 euro per jaar. We gaan ervan uit dat de toestellen ongeveer 5% van het jaar effectief gebruikt worden wat de sluipverbruik kost reduceert tot 152 à 281 euro, of gemiddeld genomen 216 euro.

 

De investering: 9 contactdozen van 4 euro

We kunnen dit sluipverbruik wegnemen door schakelbare contactdozen te plaatsen. We kopen in totaal 9 contactdozen van 4 euro per stuk. Dat komt neer op een investering van 36 euro die ons jaarlijks 216 euro opbrengt. Het is maar een van de vele interessante tips om bewust te verbruiken.

 

Terugverdientijd

Indien we bij niet-gebruik bovenstaande toestellen steeds uitschakelen, kunnen we onze investering van 36 euro op 2 maanden terugverdienen. Een groenere investering kan je gewoon niet vinden!