EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

EPC verbeteren met dakisolatie

Je woning staat te koop of te huur en je EPC certificaat valt tegen? Geen nood! Het plaatsen van dakisolatie is een relatief goedkope ingreep die je EPC score meer dan 50% kan verbeteren.

In dit artikel gaan we na hoeveel isolatie je juist moet plaatsen om een goede EPC score te bekomen. We zullen vaststellen dat een isolatiedikte van 20 cm minerale wol ideaal is om een optimale EPC verbetering te bekomen.

 

Voorbeeldwoningen

Voor onze simulatie maken we gebruik van woning 2 en 3 van onze voorbeeldwoningen uit dit artikel:

  • Appartement met plat dak (initiële EPC score = 452)
  • Open bebouwing (initiële EPC score = 536)

Simulatie: verschillende diktes dakisolatie

We gaan nu via een simulatie met de EPC software na wat de invloed is op de EPC waarde van het plaatsen van minerale wol (een courant gebruikt materiaal voor dakisolatie) bij verschillende diktes: 5cm, 10cm, 15cm, 20cm en 30cm. Ik spreek hier doelbewust niet over een welbepaald merk of type minerale wol aangezien de EPC software daar geen onderscheid in maakt.

 

Vaststellingen en conclusie

We stellen vast dat voor beide woningen de eerste 5cm minerale wol doorslaggevend zijn voor de verbetering van het EPC kengetal. Verder kunnen we een verbetering van de EPC score vaststellen tot een isolatiedikte van ongeveer 20cm. Dikker isoleren dan 20cm brengt zeer weinig op. 18 tot 20cm minerale wol is momenteel dan ook een courant geplaatste dakisolatiedikte.

Door het dak van het appartement te isoleren met 20 cm minerale wol daalt het kengetal van 452 naar 216. De EPC score van het appartement met plat dak is 52% gedaald door de dakisolatie!

Door het dak van de woning te isoleren met 20 cm minerale wol daalt het EPC van 536 naar 394. Een daling met 27%.

De reden dat de verbetering voor de open bebouwing lager ligt dan voor het appartement komt omdat het dak voor het appartement het grootste aandeel van de verliesoppervlakken uitmaakt. De open bebouwing heeft veel verliesoppervlakken waarvan het dak een kleiner aandeel uitmaakt ten opzichte van de andere verliesposten. Ontdek meer manieren om het epc van jouw woning te verbeteren.