EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

Wat is een energiedeskundige type A?

Een energiedeskundige type A is niet meer of niet minder dan een deskundige die bevoegd is om EPCs (EnergiePrestatieCertificaten) op te maken voor zogenaamde residentiële gebouwen (huizen, appartementen, studios, studentenwoningen). Onze Vlaamse overheid heeft beslist om energiedeskundigen onder te verdelen in verschillende types die allemaal bevoegd zijn voor een verschillend domein in het EPC verhaal. Lees dit artikel om meer te weten te komen over de andere types energiedeskundigen, en waarvoor ze bevoegd zijn. Energiedeskundigen Type A worden ook vaak EPC deskundigen genoemd.

 

Erkenning

Een energiedeskundige type A dient erkend te zijn door het Vlaams Energieagentschap (VEA) om EPCs te kunnen en mogen opmaken. Een energiedeskundige type A krijgt bij het VEA een EPxxxxx nummer. Bij het aanvragen van een epc kan je nagaan of jouw energiedeskundige type A erkend is in deze lijst van het Vlaams Energieagentschap. Je kan ook naar het nummer 1700 bellen.

Energiedeskundigen type A worden pas erkend door het VEA na het volgen van een opleiding en na het slagen in het examen dat daarop volgt. Een vooropleiding als ingenieur of architect geeft recht op een verkorte opleiding maar het is niet noodzakelijk om architect of ingenieur te zijn om energiedeskundige type A te worden. Lees hier meer over de andere types energiedeskundigen.