Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epcinvest.be ALLE INFO OVER HET ENERGIEPRESTATIECERTIFICTAAT EN DUURZAAM WONEN
Epcinvest.be

De invloed van het na-isoleren van muren op EPC

De afgelopen jaren heeft de overheid enorm ingezet op dakisolatie door de installatie ervan te stimuleren met allerhande subsidies. Momenteel begint de overheid het accent te verleggen richting na-isolatie van muren aangezien er al heel wat daken geïsoleerd zijn en de subsidies voor dakisolatie stilaan opdrogen. In dit artikel gaan we na wat precies de invloed is van muurisolatie op de EPC score.

Wil je isolatiewerken laten uitvoeren? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

Voorbeeldwoningen

Voor onze simulatie maken we gebruik van de 3 voorbeeldwoningen uit dit artikel:

  1. Gesloten appartement (initiële EPC score = 175)
  2. Appartement met plat dak (initiële EPC score = 452)
  3. Open bebouwing (initiële EPC score = 536)

 

Simulatie: verschillende diktes muurisolatie

Om na te gaan wat de invloed van muurisolatie is, simuleren we met behulp van de EPC software wat de invloed is van na-isoleren van de buitenmuren met respectievelijk 2, 4, 6 en 8 cm PUR-isolatie. Concreet betekent dat dat we bij de open woning alle muren gaan isoleren. Bij de appartementen isoleren we enkel door de voor- en achtergevel.

We stellen vast dat de eerste 2cm isolatie de belangrijkste zijn. Daar doet zich de grootste energiewinst voor.

Verder zien we dat de open bebouwing in absolute cijfers van de grootste energiewinst geniet. De buitenmuren vormen voor de open woning immers een groot verliesoppervlak.

Ten slotte stellen we vast dat meer dan 6 cm na-isoleren zeer weinig verbetering oplevert. De meest (lege) spouwen van bestaande woningen zijn dan ook dikwijls 5 tot 8 cm dik waardoor deze ideaal zijn om na te isoleren.

 

Hoe meer hoe beter ?

Gelet op bovenstaande resultaten, en gelet op wat praktisch na te isoleren valt in een spouw (een spouw is dikwijls 5 à 8 cm breed), is 6 cm een ideale na-isolatie. Voor 6cm PUR na-isolatie bekomen we de volgende verbeteringen voor onze woningen:

  1. Gesloten appartement: de EPC waarde daalt van 175 naar 136; een daling van 22,5%
  2. Appartement met plat dak: de EPC waarde daalt van 452 naar 414; een daling van 8%
  3. Open bebouwing: de EPC waarde daalt van 536 naar 365; een daling van 32%

 

Muur of dak isoleren ?

In de meeste gevallen, gaat de meeste energie verloren via het dak. Daardoor is meestal aangewezen om eerst het dak te isoleren, en dan de muren. Lees hier meer over dakisolatie.

Een veelgebruikte techniek voor het na-isoleren van muren, is het injecteren van PUR(-schuim) of minerale wol in de spouw. Je kan natuurlijk bij een gevelrenovatie ook langs de buitengevel na-isoleren of zelfs langs de binnenmuren na-isoleren. Los van de keuze voor de techniek is ook prijzen vergelijken belangrijk.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten!

Wil je isolatiewerken laten uitvoeren? Dan doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende isolatiespecialisten. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kan je niet alleen prijzen, maar ook voorgestelde isolatiemethodes, isolatiematerialen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten actief in je buurt via de offertepagina.