EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

Verschil tussen EPC en EPB

EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat terwijl EPC staat voor EnergiePrestatieCertificaat.

Het verschill tussen beiden is dat een EPB een energie- en binnenklimaat studie is die verplicht uitgevoerd wordt voor nieuwe woningen en voor grote verbouwingen. Het doel van de EPB studie is om de isolatienormen te halen, het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk te maken en het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Uit dit EPB-verslag wordt een zogenaamd energieprestatiecertificaat (EPC) bouw gegenereerd dat moet overhandigd worden aan de bouwheer.

Het gewone EPC daarentegen is een energiecertificaat dat verplicht opgesteld wordt bij de verkoop of verhuur van bestaande woningen. Dit energiecertificaat informeert de potentiële huurder of koper over het energieverbruik van de woning.

Een EPC voor woningen moet opgesteld worden door een energiedeskundige type A. Om energiedeskundige type A te worden zijn er geen diplomavereisten. Een energiedeskundige type A hoeft enkel een opleiding te volgen en een examen af te leggen.

Een EPB moet opgesteld worden door een EPB-verslaggever, zijnde een industrieel ingenieur, een burgerlijk ingenieur of architect die geregistreerd is bij het Vlaams Energieagentschap als EPB-verslaggever.