EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

EPC verbeteren door een zonneboiler

In onze reeks over EPC verbeteringen gaan we deze keer na wat de invloed is van een zonneboiler op de EPC score van een woning.

 

1. Wat is een zonneboiler ?

Een zonneboiler is een systeem dat warm water genereert door het gebruik van zonnestraling. Een zonneboiler bestaat uit een warmwaterboiler en een zonnecollector.

De zonnecollector is een soort zonnepaneel waar water doorstroomt waardoor het water opgewarmd wordt. De zonnecollector wordt meestal op het dak geïnstalleerd. Het systeem kan gebruikt worden in combinatie met een klassieke combi-ketel. Uitgebreide info over zonnecollectoren en alles wat te maken heeft met zonneboilers vind je op https://www.zonneboiler.be/zonnecollector.
 

2. Invloed van zonneboiler op EPC score

Om de invloed na te gaan van een zonneboiler op het EPC gebruiken we de voorbeeldwoningen uit onze eerdere artikels over EPC verbeteringen: het appartement met plat dak en de open woning (klik hier voor een gedetailleerde beschrijving van de voorbeeldwoningen). Ze hebben respectievelijk een initiële EPC score van 452 en 536.

Om de verbetering van het EPC door een zonneboiler na te gaan, zullen we de volgende situaties simuleren:

 1. Appartement met zonnecollector van 4 m2, zuid gericht
 2. Appartement met zonnecollector van 8 m2, zuid gericht
 3. Appartement met zonnecollector van 40 m2, zuid gericht
 4. Open woning met zonnecollector van 4 m2, zuid gericht
 5. Open woning met zonnecollector van 8 m2, zuid gericht
 6. Open woning met zonnecollector van 40 m2, zuid gericht

 

3. Simulaties

Wanneer we bovenstaande gevallen met de EPC software simuleren, krijgen we de volgende EPC waarden:

 1. Appartement met zonnecollector van 4 m2, zuid gericht: EPC = 439
 2. Appartement met zonnecollector van 8 m2, zuid gericht: EPC = 439
 3. Appartement met zonnecollector van 40 m2, zuid gericht: EPC = 439
 4. Open woning met zonnecollector van 4 m2, zuid gericht: EPC = 527
 5. Open woning met zonnecollector van 8 m2, zuid gericht: EPC = 526
 6. Open woning met zonnecollector van 40 m2, zuid gericht: EPC = 525

 
 

4. Vaststellingen

4.1 Appartement met plat dak

We stellen vast dat de EPC score van het appartement met 13 punten verbetert door de zonneboiler. Indien je op zoek bent naar een aanpassing louter en alleen om de EPC score te verbeteren is dit dus een vrij slechte investering. Natuurlijk zorgt een zonneboiler er wel voor dat je water quasi gratis opgewarmd wordt waardoor je geld bespaart op je energiefactuur. Andere interessante tips om te besparen op de energiefactuur vind je op www.energiesparen.be/tips.

Om het EPC van dit appartement te verbeteren kan je beter beginnen met het plaatsen van dak- en muurisolatie. Een dergelijke ingreep op dit appartement zou de EPC score verbeteren met 274 punten wat aanzienlijk meer is dan de 13 punten verbetering die we realiseren met de zonneboiler.

Pas nadat de muurisolatie, de dakisolatie, de verwarmingsketel en de beglazing onder handen genomen zijn, kan een zonneboiler een mogelijke investering zijn om nog enkele extra punten beter te scoren op het EPC.

We stellen ook vast dat het aanzienlijk verhogen van het aantal m2 zonnecollectoren geen invloed heeft op de EPC score. Met een zonnecollector van 4 m2 halen we dezelfde EPC score als met een zonnecollector van 40 m2.

 

4.2 Open woning

Voor de open woning verbetert het EPC met ongeveer 10 punten door het plaatsen van een zonneboiler. Het plaatsen van muur- en dakisolatie in deze woning verbetert het EPC echter met 312 punten. Voor de open woning kunnen we dus dezelfde conclusie trekken als voor het appartement.

 
 

5. Conclusie

Het plaatsen van een zonneboiler heeft een relatief kleine invloed op de EPC score. Het plaatsen van een zonneboiler heeft dus slechts nut wanneer de woning reeds goed geïsoleerd is en beschikt over een moderne verwarmingsinstallatie. Voor dergelijke woningen kan een zonneboiler zorgen voor een aantal extra punten EPC verbetering die de kers op de taart vormen.

We stellen ook vast dat het aantal m2 zonnecollector weinig of geen invloed heeft op de EPC score, dit in tegenstelling tot bij zonnepanelen waar het aantal m2 panelen wel een invloed heeft op de EPC score.

Om de beste prijs te krijgen voor de installatie van je zonneboiler is het belangrijk om te vergelijken. Voor de installatie van een zonneboiler vallen er ook nog steeds subsidies te krijgen.