EPC keuring uitvoeren? Vraag online offerte aan.

Hoeveel kost een EPC?

Er zijn ongeveer 5.000 actieve energiedeskundigen type A in Vlaanderen. Door dit grote aantal deskundigen speelt er een enorme concurrentie op de markt wat voor de EPC prijs een meevaller is.

De meeste deskundigen maken in hun EPC prijzen een onderscheid tussen een te keuren woning mét bouwplannen of zonder bouwplannen (indien er geen bouwplannen aanwezig zijn, heeft de deskundige immers meer tijd nodig om de woning op te meten), en variëren hun tarieven naargelang het type woning. De kostprijs voor een EPC certificaat schommelt van 125 euro tot +250 euro incl. BTW.

Hierna volgt een overzicht van concurrentiële prijzen incl. BTW in Vlaanderen, voor verschillende gevallen.

 

EPC prijs voor woning mét plannen

Studio: 125€
Appartement: 150€
Rijwoning: 175€
Half-open bebouwing: 200€
Open bebouwing: 225€

EPC prijs voor woning zonder plannen

Studio: 150€
Appartement: 175€
Rijwoning: 200€
Half-open bebouwing: 225€
Open bebouwing: 250€

 

Hobby deskundigen

Er zijn heel wat erkende energiedeskundigen op de markt die als hobby in bijberoep EPCs opmaken. Zij leveren daarom geen slechtere kwaliteit, wel integendeel. Velen onder hen zijn geïnteresseerd of zelfs gepassioneerd over rationeel energieverbruik waardoor ze veel meer tijd gaan steken in de opmaak van een EPC. Hun prijzen kunnen uiteraard een pak lager liggen aangezien dit voor hen slechts een bijverdienste is en hun vaste kosten (sociale bijdragen, enz.) veel lager liggen.

 

Oneerlijke concurrentie

Er zijn ook deskundigen die een EPC attest telefonisch aanbieden voor een habbekrats (+-50 euro). Zij doen geen plaatsbezoek en vullen maar iets in in de EPC software. Hoewel je daar tot op heden weinig risico mee loopt aan de consument-zijde lijkt me dit niet aan te raden. Dit soort van energiedeskundigen hebben tegenwoordig veel kans om tegen de lamp te lopen, beboet te worden door het Vlaams Energieagentschap en hun erkenning te verliezen.

 

EPC te duur?

Laat ons veronderstellen dat onze deskundige gemiddeld 200 euro incl. BTW krijgt voor een EPC certificaat voor een middelgrote woning. Consumenten klagen dat dat veel geld is voor een papierke. Maar kan een deskundige aan die prijs én kwaliteit leveren, én zn brood verdienen?

 

BTW

Van die 200 euro gaat al 34,71 euro (21%) onmiddellijk naar de staatskas. Een BTW verlaging zou hier alvast op zn plaats zijn, maar gezien de toestand van ons land, zal dit niet voor direct zijn. Onze deskundige houdt dus nog 165,29 euro over.

 

Verplaatsingskosten

We gaan er in het beste geval van uit dat onze deskundige rond de kerktoren zaken doet, en gemiddeld 30 km verplaatsingskosten maakt. Aan 0,35 euro per km komt dat op 10,5 euro.

Onze deskundige houdt nog 154,79 euro over.

 

De keuken, en andere onkosten

Onze deskundige werkt in zn keuken, dat levert al wat besparingen op. Voor het betalen/afschrijven van zn computer, printer, ander materiaal, zn boekhouder, elektriciteit, lidmaatschapsbijdragen, enz. trekken we 30 euro per certificaat uit.

Onze deskundige houdt nog 124,79 euro over.

 

Werkuren

Om een betrouwbaar en grondig bestudeerd EPC certificaat te maken heb je ongeveer 3,5u nodig om het huis op te meten en te inspecteren, 3,5u om alles in de software te voeren, en ongeveer 1u verplaatsingstijd. Dat komt neer op 8u per certificaat. Onze deskundige verdient dus 15,60 euro bruto per uur, of na belastingen en (sociale) bijdragen ongeveer 7,8 euro per uur netto, of 1092 euro netto per maand (we veronderstellen 30 dagen verlof per jaar inclusief feestdagen), zonder groepsverzekering, pensioensparen of maaltijdcheques.

Energiedeskundigen kunnen netto ongeveer het dubbele verdienen, door in plaats van 8u, maar 4u aan een certificaat te werken, wat logische gevolgen heeft voor de kwaliteit van het EPC certificaat. Een andere mogelijkheid is het opdrijven van de prijs naar 350 euro incl. BTW, maar dat laatste ligt om begrijpelijke redenen niet goed in de markt. Lees hier meer over het aanvragen van een EPC.