Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epcinvest.be ALLE INFO OVER HET ENERGIEPRESTATIECERTIFICTAAT EN DUURZAAM WONEN
Epcinvest.be

EPC verbeteren door muur- en dakisolatie

In een niet geïsoleerde woning gaat ongeveer de helft van de energie verloren via het dak en de muren. Wanneer je de EPC waarde van je woning wil verbeteren is het dus het overwegen waard om bij het isoleren bij deze twee verliesoppervlakken te beginnen.

In dit artikel gaan we na wat de invloed is van het plaatsen van muur- en dakisolatie op de EPC score van een open bebouwing en een dakappartement.

Wil je isolatiewerken laten uitvoeren? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

EPC verbetering artikels

In onze reeks over EPC verbeteringen onderzochten we reeds de invloed op de energiescore van dakisolatie en muurisolatie afzonderlijk. Daaruit concludeerden we dat 20 cm minerale wol voor het dak en 6 cm PUR voor de muren een aanvaardbare na-isolatie was voor onze voorbeeldwoningen: de open woning (initiële energiescore: 536) en het gesloten appartement (initiële energiescore: 452).

Het plaatsen van énkel 20 cm minerale wol dakisolatie laat de EPC waarde van de open woning dalen tot 394. Het plaatsen van énkel 6 cm PUR spouwisolatie laat de EPC score van de open woning dalen tot 365. Voor het dakappartement zorgen dezelfde toepassingen voor een EPC daling tot respectievelijk 216 en 414.

 

Invloed op EPC van dak- én muurisolatie

We simuleren met de EPC software de impact van zowel muur- als dakisolatie op de energiescore van beide woningen. Voor de open woning geeft toepassing van zowel 20 cm minerale wol dakisolatie als 6 cm PUR muurisolatie een energiescore van 224, een vermindering van 59%. Dezelfde toepassing laat de energiescore van het dakappartement dalen tot 178, of een vermindering van 60%.

 

Conclusie

Dakisolatie geeft bijna altijd een grote EPC verbetering. De meeste energie in onze woning gaat immers verloren via het dak. x

De invloed van muurisolatie op het EPC hangt in grote mate af van de oppervlakte van de muren (enkel de muren die als verliesoppervlak dienst doen) t.o.v. de oppervlakte van het dak. Voor het dakappartement is deze verhouding zeer klein waardoor het isoleren van de muren slechts een bijkomende EPC vermindering van 8% oplevert. Contacteer voor jouw specifiek project steeds een isolatie expert. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste isolatie oplossing voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

Tips dak isoleren